Tips&Tricks
5 retete de cocktailuri... pentru dieta Stii sa iti alegi un vin spumant? ZAREA 5 stele Cum se fac vinurile spumante? Metoda Traditionala

Cum se fac vinurile spumante? Metoda Traditionala si Metoda Charmat

Istoria aparitiei vinurilor spumante

Vinul spumant a fost descoperit accidental la începutul secolului XVII in doua manastiri din zona care astazi este cunoscuta drept Champagne (Franta): Saint-Pierre aux Monts de Châlons ?i Saint-Pierre d'Hautvillers. Pe atunci, efervescenta vinului era considerat ca fiind defect al vinului si nu rareori se intampla ca explozia unei singure sticle sa duca la explozia in lant a multor alte sticle din pivnita si implicit la pierdere unei mari parti din productia de vin. De aceea vinul spumant era numit si "vinul diavolului" pana cand Fratele Jean Oudart (1654 - 1742) si Dom Pierre Pérignon (1639 - 1715) au reusit simultan si in mod independent sa puna la punct metoda de pastrare a perlajului in sticla. De-a lungul timpului tehnologia vinului spumant s-a dezvoltat, astfel ca azi se produce prin doua metode: Metoda Traditionala de Fermentare in Sticla si Metoda Charmat, fermentarea in tanc.

Metoda Traditionala de fermentare in sticla

Metoda Traditionala de fermentare in sticla sau Metoda Champenoise este cea mai scumpa, fiind si metoda prin care se obtin sampaniile. Atentie, nu toate vinurile spumante scumpe sunt realizate prin metoda traditionala, deseori veti plati mai mult pentru brand sau origine.

Fermentarea spumantului in sticla este un proces de durata ce presupune multa atentie si mult “suflet”.  Este o munca de un an, cateodata chiar mai mult, in care spumantul este desavarsit. Statisticile spun ca 20% din productia mondiala de spumante este obtinuta prin tehnologia de fermentare in sticla. In Romania numai 4 sticle din 100 sunt produse prin metoda traditionala, cea de fermentare in sticla.

Mai intai vinul a fost ales cu grija, apoi i s-au adaugat drojdii selectionate si s-a lasa la fermentat in sticle timp de 10 -15 luni sub zidurile groase acoperite de mucegai, la temperaturi constante de 150 C. Mai apoi sticlele au fost asezate inclinate sub un anumit unghi, cu dopul in jos, pe pupitre speciale. Asa incepe etapa de remuiaj. In fiecare zi, timp de o luna si jumatate, ele au fost luate la mana bucata cu bucata, scuturate si intoarse o optime de cerc, astfel ca drojdiile ramase in urma fermentarii sa poata fi colectate in dopul provizoriu, iar lichidul sa ramana limpede, pur. Drojdiile adunate in dop au fost eliminate printr-un proces numit degorjare. Cu aceasta ocazie o parte din lichid se pierde. Sticlele au fost completate cu asa-numita “licoare de expeditie”, un sirop in functie de care si spumantul ajunge sa fie clasificat in functie de cantitatea de zahar (brut, sec, demisec sau dulce). Apoi spumantul este fost dopuit, etichetat, ajunge pe raftul magazinului... si apoi in nostru.

O vizita la pivnitele ZAREA construite la inceputul secolului XX de catre Carol I, pe atunci cu destinatia de Forturi de aparare ale Bucurestiului, iti poate lamuri orice intrebare legata de modul in care s-a nascut ZAREA Diamond Collection si ZAREA 100.

Metoda Charmat de fermentare in tanc

A doua modalitate este cea conventionala, de fermentare in tanc dupa metoda Charmat. Cresterea consumului de vinuri spumante odata cu industrializarea a condus la dezvoltarea unei tehnologii de fermentarea in tancuri speciale. Aceasta metoda a fost inventata de enologul Federico Martinotti în 1895, dar a fost brevetata în 1907 de catre Eugen Charmat. Tancuri gigantice sunt prevazute cu manta de racire si manometre pentru urmarirea continutului de CO2 rezultat in urma procesului de fermentare. Procesul de fermentare prin care se ob?ine vinul spumant in cazul acestei metode este mult mai tehnic si rezultatele finale sunt previzibile ?i omogene. Gustul este proaspat, pastrand mai mult din proprietatile vinului refermentat iar perlarea este mai zblobie. Aceasta este metoda conventionala prin care majoritatea vinurilor spumante de pe piata este realizata. ZAREA Crystal Collection si Athenee Palace sunt gamele de vinuri spumante realizate prin aceasta metoda.

ZAREA Crystal Collection detine cea mai completa gama de vinuri spumante clasice intr-o diversitate de gusturi: Alb Sec, Alb Demisec, Rose demisec, Rosu Demisec, Alb Dulce si Muscat Dulce in litraje clasice de 0,75L. 

Totodata spumantul Alb Demisec, gustul preferat al romanilor, are parte de cea mai variata gama de sticle si sticlute din Romania pentru orice moft. Daca doresti sa te delectezi cu un pahar de vin spumant la cina, poti deschide o sticla 0,2L sau poate vrei ca de Revelion fiecare invitat la petrecerea ta sa isi deschida cu fast "sampania", poti oferi sticle cu dop care sar de 0,375L. Sau daca vreti sa impartiti momentul unic cu prietenii sau colegii, bucurati-va de sticlele speciale de 1,5L (Magnum) si 3L (Jeroboam in cutie cadou).

Vinurile perlante

Desi nu sunt vinuri spumante, se comporta ca atare. Vinurile spumoase sau perlante sunt o alternativa  la vinurile spumante, in situatia unui buget limitat. Diferenta este in faptul ca vinurile spumoase nu trec prin a doua fermentare, ci sunt impregnate cu dioxid de carbon. Dorato este cel mai vandut brand de vinuri spumoase, in gama lui gasindu-se si cocktailuri efervescente cu gusturi de fructe, care pot fi o idee foarte buna pentru tinerele domnisoare.

5 retete de cocktailuri... pentru dieta

Daca stii cam cate calorii sunt in bautura ta preferata,
dieta e mai simplu de urmat.Iti oferim 5 retete simple de cocktailuri cu calorii mai putine, pe care le poti consuma la dieta.
Stii sa iti alegi un vin spumant?

Stii sa iti alegi un vin spumant?

Vinul spumant, acea licoare menita sa acompanieze evenimentele importante din viata, nu poate fi tratat superficial, ci cu respect si responsabilitate.
ZAREA 5 Stele

ZAREA 5 stele

Am pasit prin istorie, am cules invataturi valoroase despre arta producerii bauturilor delicate si am obtinut astfel ZAREA 5 Stele: o licoare fina intr-o sticla eleganta plata cu un design indraznet, original.
Cum se fac vinurile spumante? Metoda Traditionala si Metoda Charmat

Cum se fac vinurile spumante?

De-a lungul timpului tehnologia vinului spumant s-a dezvoltat, astfel ca azi se produce prin doua metode: Metoda Traditionala de Fermentare in Sticla si Metoda Charmat, fermentarea in tanc.
Metoda Traditionala de fermentare a vinului

Metoda Traditionala

Compania ZAREA a mostenit Metoda Traditionala de Fermentare in Sticla inca din 1912 de la Mott & Fils, cel mai faimos producator de vin spumant din perioada interbelica. Afla mai jos cat de minutioasa este aceasta rara tehnologie!
Bursa de valori bucuresti: : :
Informatii investitori

Convocator AGOEA 30-31 octombrie 2017 și Raport - anul financiar 2016-2017.

Informatii investitori

ZAREA, Top Quality Medal

Traditia de producator de bauturi spirtoase de inalta calitate este recunoscuta si azi, cand consumatorii romani au votat ZAREA ca fiind Nr.1 in ceea ce priveste Calitatea in categoria Bauturilor Spirtoase conform studiului de piata QUDALQUality meDAL realizat de ICERTIAS in Romania.

NE PRETUIM CLIENTII

ICERTIAS ZAREA 2017

Studiu realizat de organizatia elvețiană ICERTIAS in România, pentru masurarea nivelului de incredere, perceptiei si parerii consumatorilor romani despre compania ZAREA.

ZAREA 5 Stele - Momentul tau de relaxare

In prag de sarbatori, merita sa ai pe masa ZAREA 5 Stele, o licoare cu adevarat speciala

Afla mai multe
Ghid practic - cum iti alegi un vin spumant

Alege intelept un vin spumant pe gustul tau, doar tinand cont de cateva criterii. Afla si despre gama ZAREA de vinuri spumante, probabil cea mai completa gama de spumante din Romania!

Afla mai multe
Copyright © 2019 zarea.ro

Web Design Bucuresti