Meniu Închide

Știi să îți alegi un vin spumant?

Vinul spumant, acea licoare menită să acompanieze evenimentele importante din viață, nu poate fi tratat simplist, ci cu respect și responsabilitate. Cum îți alegi însa vinul spumant cu care să te delectezi într-o seara cu prietenii, să sărbătorești venirea Anului Nou, un moment special în viața ta, o aniversare sau o reușită?

Începe prin a alege culoarea vinului spumant.

Criterii de alegere a vinului spumant în funcție de culoarea vinului
Criterii de alegere a vinului spumant în funcție de culoarea vinului

Deja îți imaginezi paharul plin cu licoarea aurie, însă să nu uităm că poți regăsi în rafturile magazinelor vinuri spumante consacrate în culori începând de la note gălbui, rose pal până la roșu intens. ZAREA Crystal Collection este gama în care vei găsi întreaga paletă de culori, de la clasicul alb la înflăcăratul vin spumant roșu. De asemenea, în gama Dorato se poate găsi un vin perlant roșu demidulce.

Alege gustul.

Ca și în cazul vinurilor liniștite, vinurile spumante vin cu grade de dulceață diferite. Principalele clasificări pe care le vei vedea pe o sticlă de vin spumant, de la cel mai sec la cel mai dulce, de la cel mai sofisticat la cel mai jovial, sunt: brut natur, brut, extra-sec, sec, demisec și dulce.

Criterii de alegere a vinului spumant în funcție de gustul vinului
Criterii de alegere a vinului spumant în funcție de gustul vinului

Brut Natur este vinul spumant căruia nu i se adaugă în licoarea de expediție niciun gram de zahăr după a doua fermentare, iar cel dulce are cel mai mare conținut de zahăr.

ZAREA este prima companie ce a lansat în România un Brut Natur, ZAREA 100, un vin spumant excepțional ce reunește experiența a 100 de ani în producerea de vinuri spumant, vin care este recomandat pentru un eveniment de mare clasă.

Dacă preferi totuși vinurile dulci, poți încerca ZAREA Crystal Collection Mușcat Dulce, pe care apoi îl poți servi și la desert.

Alege în funcție de buget.

Ține cont de faptul că anumiți factori influențează prețul, principalul fiind metoda de producție.

Metoda Tradițională de fermentare în sticlă este cea mai scumpă, fiind și metoda prin care se obțin șampaniile.

Vinul trăiește o poveste complexă într-o sticlă timp de un an sau mai mult înainte de a ajunge în raftul magazinelor, timp în care este îngrijit cu dragoste până atinge perfecțiunea. ZAREA 100 și ZAREA Diamond Collection sunt realizate prin această tehnologie superioară. Atenție, nu toate vinurile spumante scumpe sunt realizate prin metoda tradițională, deseori veți plăți mai mult pentru brand.

Însă dacă dorești să îți delectezi invitații cu licoarea superioară cu perlare fină, trebuie doar să identifici pe etichetă specificațiile Metoda Tradițională. Numai 20% din producția mondială de spumante este obținută prin tehnologia de fermentare în sticlă și în România doar 7 sticle din 100 sunt produse această metodă.

A doua modalitate este cea convențională, de fermentare în țânc după metoda Charmat. Gama de spumante astfel fermentată este vastă, ZAREA Crystal Collection și Athenée Palace fiind în topul preferințelor.

Vinurile spumoase sau perlante sunt o alternativă la vinurile spumante, în situația unui buget limitat. Diferența este în faptul că vinurile spumoase nu trec prin a doua fermentare, ci sunt impregnate cu dioxid de carbon, au un perlaj mai agresiv și le lipsește gustul de electroliză tipic vinului spumant. Dorato este cel mai vândut brand de vinuri spumoase, în gama lui găsindu-se și cocktailuri efervescente cu gusturi de fructe, care pot fi o idee foarte bună pentru tinerele domnișoare.

Acum ai decis ce vin spumant vei servi la trecerea dintre ani.

Noroc și La mulți ani!